Koniec wakacji z fetą
Jak zwykle wiele atrakcji dla dużych i małych na zakończenie wakacji zaproponowali organizatorzy Fety. Tym razem gotowano barszcz licheński.
Jak zwykle wiele atrakcji dla dużych i małych na zakończenie wakacji zaproponowali organizatorzy Fety. Tym razem gotowano barszcz licheński.
Jedną z atrakcji corocznej imprezy był gar zupy przygotowanej przez Teatr Kulinarny, którą degustowali koninianie. W tym roku kulinarnym dodatkiem do fety był licheński barszcz, który powstał z 150 kg czerwonych buraków, 100 kg ziemniaków, 60 kg fasoli, 50 kg białej kapusty, 20 kg przypraw i 25 l śmietany – to składniki zupy. Nie zabrakło majeranku i tajemniczej przyprawy szefa kuchni, która podkreśliła smak licheńskiego barszczu. W kotle zamieszał tegoroczny gość – Artur Barciś, który bardzo chętnie dzielił się z mieszkańcami Konina swoimi aktorskimi doświadczeniami, opowiadał o domowym gotowaniu i rolach, które zmieniły jego życie.
Oprócz zupy na koninian czekały skrzynie wypełnione jabłkami od konińskich sadowników. Można było częstować się do woli. Poza tym wiele atrakcji, między innymi plastycznych, muzycznych i sprawnościowych. Wszystko wokół konińskiego amfiteatru.