Masterchef i lokalne przysmaki na Targach Spożywczych w Koninie
„Dobry jakościowo produkt to podstawa smacznej kuchni” – mówi Charles Daigneault, gość specjalny Targów Spożywczych w Koninie.
Był gwiazdą drugiego sezonu telewizyjnego show „Masterchef”, a dzisiaj gotował w Koninie. Charles Daigneault zabrał wystawców i odwiedzających Targi Spożywcze Ultrafood w kulinarną podróż po Europie.
– Można spróbować sałatki ziemniaczanej z kiełbaską z pieprzem zielonym, ogórkiem kiszonym z kremem fresh, czyli kwaśną śmietaną i musztardą francuską. To takie smaki polskie, ale potem zabiorę wszystkich do Włoch na risotto z boczkiem i grzybami. Pojedziemy też do Francji na ratatui z szynką i kiełbaską – mówi Charles Daigneault. – Tajemnicą smacznej kuchni są dobre produkty. Trzeba mieć serce do gotowania, ale przede wszystkim jakościowy produkt. Szanowanie go, nie marnowanie. Umiejętności są na trzecim, a nawet czwartym miejscu – dodaje.
Fantastyczne, tradycyjne produkty prezentowało przy ul. Zakładowej aż 45 wystawców. Były wędliny, wędzone kiełbasy, pierogi, nabiał, przetwory i ciasta.
– Targi mają służyć integracji. To są firmy, z którymi współpracujemy, ale nie widzimy się na co dzień. Nie ma czasu się poznać, porozmawiać, popróbować produktów. Tutaj jest ku temu okazja – podkreśla Joanna Danielewicz z Ultrafood, organizatora targów.
Na firmy, które przy okazji targów złożyły największe zamówienie, czekały nagrody. A czas wszystkim umilały tancerki brazylijskiej samby.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.